Bildetekst: Byggeleder Jon André Strøm i Follohus og tømrer Roman Betisor i BRV Prosjekt er fornøyde med valg av belysning på byggeplassen. 

Sparer tid og penger med LED-striper

Tekst og foto: Martine Thoresen Mælum

Tidligere brukte Follohus tradisjonelle arbeidslamper og lyskastere for generell belysning på byggeplassen. Nå har 7 tromler med LED-stripe erstattet alle arbeidslampene på byggeprosjektet deres i Radarveien i Oslo.

Roman Betisor jobber i BRV Prosjekt, en av Follohus sine faste underleverandører av tømrertjenester. En dag for ett siden hadde han med seg en trommel med LED-stripe på jobb, han viste den til byggeleder i Follohus, Jon André Strøm, som umiddelbart ble begeistret.

«Godt arbeidslys er veldig viktig og jeg så med en gang at disse LED-stripene på trommel var et produkt vi måtte ha. En trommel med 25 meter LED-stripe erstatter fem tradisjonelle arbeidslamper og montering av LED-stripene går raskere, så her sparer vi tid som vi heller kan bruke til å bygge. En trommel tar også like liten plass som en lampe, så vi sparer også en god del på både lagring, håndtering og frakt», forteller Jon André Strøm.

Byggeleder Jon A. Strøm i Follohus 

Bildetekst: Byggeleder Jon André Strøm fra Follohus er fornøyd med at 7 LED-stripetromler lyser opp hele byggeplassen på 1700 kvm.

 

Lavere strømregning med LED-striper

Follohus er en boligentreprenør som har spesialisert seg på trehusbebyggelse på østlandet. De siste 27 årene har de bygget i overkant av 2000 boliger og ett av prosjektene de nå er i gang med, er Radarveien 87 i Oslo.

Grunnarbeidene på tomten startet i januar 2021, med påfølgende betongarbeider fra påske til over sommerferien. I dag er det 16 – 20 arbeidere på byggeplassen, som sammen jobber med å oppføre totalt 1700 kvm fordelt på syv boliger, to tomannsboliger og ett leilighetsbygg med tre leiligheter. Boligene får også et underjordisk parkeringsanlegg. Nå er halve jobben utført og vinteren er snart på vei, noe som betyr økt behov for ekstra belysning. Utfordringen er at det på en byggeplass gjerne er begrenset tilgang på byggestrøm og ofte vil varme bli prioritert fremfor belysning.

«Det er ikke så heldig, for god og tilstrekkelig belysning vil kunne minske risikoen for ulykker og gjør at vi jobber bedre, raskere og tryggere. En av fordelene ved LED-striper er at de gir skikkelig bra lys og i tillegg bruker lite strøm. Det er ekstra viktig i dagens marked med høye strømpriser», sier Jon André Strøm fornøyd.

Follohus prosjekt Radarveien 87 parkeringsanlegg

Bildetekst: Hele det underjordiske parkeringsanlegget i Radarveien 87 lyses opp av kun to LED-striper.

LED-striper på trommel gjør midlertidig belysning enkelt

Produsenten bak LED-stripene Follohus bruker er Eledge Lighting, som eies av det norske firmaet Kreativ Belysning. Kreativ Belysning er spesialister på lineær LED belysning og jobber målrettet for å utvikle de beste og sikreste LED-stripene for bygg- og anleggsbransjen. De satser på ny teknologi, høy kvalitet og innovative løsninger og ønsker å skape verdi for kundene gjennom løsninger som sparer tid, miljø og penger.

«Vi sparer masse tid på å bruke LED-striper fremfor tradisjonelle arbeidslamper. Før brukte vi raskt en time per dag på å få lokalene riktig belyst, fordi arbeidslampene måtte flyttes rundt. LED-stripene kan vi bare rulle ut og koble til ett uttak. Har vi behov for mer lys, så kobler vi bare sammen flere LED-striper og på kort tid har vi lyst opp hele boligen», forteller Roman Betisor.

Hver trommel har 25 meter LED-stripe og stripene kan kobles sammen til lyslenker opptil 150 meter fra ett uttak. Det gjør LED-stripene til det perfekte valget for belysning av korridor/ gang, i trappeoppganger, parkeringsanlegg, stillas, heissjakter, tuneller og som områdesikring langs gjerder eller markering av utganger.

Eledge Lighting LED-stripe

Bildetekst: Her vises effekten av kun en Eledge LED-stripe på byggeplassen.

God belysning bidrar til en sikker arbeidsplass

Arbeidsmiljøloven krever at det skal være gode lysforhold på arbeidsplassen og det gjelder egne regler for belysning for de forskjellige områdene på en byggeplass. Tidligere har de mest brukte lyskildene på byggeplassen vært damplamper utendørs, mens lysrør, kompaktlysrør og halogen har vært mest brukt innendørs. Men de siste årene har det blitt mer vanlig med LED-striper til generell belysning både ute og inne.

«Jeg ser klare fordeler ved å bruke LED-striper til generell belysning på byggeplassen. Det kan jo ikke bli så mye enklere! God belysning på arbeidsplassen er så viktig og vi har derfor tatt med et eget punkt i vår verneprotokoll som sier at det skal være god belysning på våre byggeplasser», forklarer Jon André Strøm.

LED-stripene fra Eledge Lighting og Kreativ Belysning er av svært høy kvalitet og er de eneste LED-stripene på markedet som i tillegg til CE-godkjenning, også er Nemko-godkjent. LED-stripene leveres med dobbel polstring og tykkere ledere enn konkurrerende LED-striper, som gjør de ekstra robuste og svært trygge å bruke. De har heller ingen knuselige deler eller pærer som må skiftes ut og både LED-stripen og koblingspunktet har IP-klasse 65. Som en ekstra sikkerhet har også koblingspunktet skru-kobling, slik at det blir helt vann- og støvtett.

«LED-stripene er veldig fleksible og kan brukes både ute og inne. De gir også et veldig behagelig arbeidslys som ikke blender oss. Det er praktisk at de leveres på trommel, så når vi er ferdige her i Radarveien kan jeg bare snurre opp stripene, lagre de på liten plass og så ta de med til neste prosjekt», sier Jon André Strøm fornøyd.

Follohus garasjeanlegg Radarveien 87 opplyst av Eledge Lighting

Bildetekst: Follohus er fornøyd med at LED-stripene gir skikkelig godt lys og i tillegg bruker lite strøm.


 

Vil du vite mer om produktene Follohus har valgt, se her: